Sayfalar

29 Ağustos 2009 Cumartesi

ESENYURT'TA DİRENİŞ KARARLILIĞI


İstanbul'da Esenyurt Belediyesi'nde yaşanan işten atmalara karşı başlayan direniş eylemlerle sürüyor.
Esenyurt Belediyesi'nde beş sendika üyesinin işten atılmasının ardından Belediye-İş 2 Nolu Şube, Eenyurt Belediyesi önünde direnişe geçmişti..
Direnişi hazmedemeyen belediye yönetimi direnişin 9. gününde asılı pankarta saldırırken Belediye-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve direnişçi işçilere hakaretler yağdırmıştı.
Baskılara karşı yürüyüş...
Direnişteki Belediye-İş üyeleri ile onlara destek veren sendikalar, siyasi partiler, platformlar ve devrimci kurumların da katılımıyla 29 Ağustos günü Esenyurt Belediyesi önünde eylem gerçekleştirildi. Eylemde, işten atılan ve direnişe geçen belediye işçileriyle dayanışma çağrısı yapılıp baskılara karşı mücadele kararlılığı dile getirildi.
Öğle saatlerinde Esenyurt Meydanı'nda toplanan kitle Esenyurt belediye binası önüne kadar slogan ve alkışlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında yolun tek şeridi trafiğe kapatıldı.
Belediye binası önüne gelindiğinde basın açıklamasını okuyan Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm saldırının sadece Esenyurt Belediyesi'yle sınırlı olmadığını belirterek kriz gerekçesiyle 1,5 milyon işçinin işten atıldığını hatırlattı. Birleşik mücadele çağrısı yapan Gülüm, baskı ve engellemelerin mücadelelerini durduramayacağını söyledi.
Yapılan açıklamanın ardından 14 gündür hakları için eylem yapan Esenyurt pazarcılarına söz verildi. Pazarcılar adına konuşan bir esnaf, “Yaşananlar ortadadır, tablo açıktır. Belediye bir rant alanı bulmuş ve bunun üzerinden kendine rant elde etmek istiyor. Aynı zamanda aynı alanı başkalarına peşkeş çekiyor. Hakkını arayan biz esnafları baskılarla yıldırmaya çalışsalar da, başkan bizlere hakaret etse de biz sonuna kadar buradayız. Bizler bu haksızlığa karşı sonuna kadar direneceğiz. Bizleri yıldıramayacaklarını bilsinler. Biz burada haklı bir davanın mücadelesini veriyoruz ve kazanana kadar buradayız, direneceğiz.” dedi.
Coşkulu geçen eylem boyunca “Direne direne kazanacağız!” , “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşten atılan işçiler geri alınsın!”, “Esenyurt’a sendika girecek başka yolu yok!” “Sendika hakkımız engellenemez!” sloganları atıldı.
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme DDSB,BDSP, Esenyurt İşçi Platformu, YD İçin Çağrı, ESP, EMEP, Deri-İş, Yol-İş 1 No'lu Şube, Tekstil-Sen, Tüm Bel-Sen Bakırköy Şubesi, ÖDP ve Emekli-Sen destek verdi.

28 Ağustos 2009 Cuma

ESENYURT BELEDİYE YÖNETİMİNİN DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ

BASINA VE KAMUOYUNA
Esenyurt Belediyesi, Sendikamızdan istifa etmediği için 5 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçilerimizin belediye önündeki direnişlerinin 9.gününde (bugün) Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu işçilerimizinn pankartına saldırıda bulunup yırtmış, çıkan arbedede Başkan Yardımcısı aynı zamanda Şube Başkanımız Hasan Gülüm’e hakaret etmiştir. Bu olaylar sonrasında işçiler belediye önündeki direnişlerine devam edeceklerini açıklamışlardır.
Esenyurt Belediyesi’nin bu tutumunu kınıyor, tüm basın ve kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz.
BELEDİYE-İŞ SENDİKASI İST. 2 NO’LU ŞUBE YÖNETİM KURULU

22 Ağustos 2009 Cumartesi

ESENYURT BELEDİYESİNDE SENDİKA DÜŞMANLIĞI VE DİRENİŞ


AKP'li Esenyurt Belediyesi, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası üyesi 3 işçiyi işten attı. İşçiler de belediye önünde direnişe başladı.
Belediyenin sendika düşmanlığı
2004 yerel seçimlerinde Esenyurt Belediye Başkanlığı'nı kazanan Necmi Kadıoğlu, Kıraç ve Yakuplu’dan gelen Belediye-İş üyeleri üzerindeki baskılarını arttırdı. Yakuplu Belediyesi'nden gelen Belediye-İş üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesi ile kazandıkları ikinci yıl zamlarının 15.06.2009 tarihinden itibaren uygulanması gerekirken bu zam gaspedildi.
Yanısıra sendika üyesi işçiler sendikalarından istifa ettirilmek istendi. Çeşitli baskılarla bunu başaramayan belediye yönetimi işçilere disiplin cezaları verdi. 19 Ağustos günü sendika üyesi 3 işçiyi çağıran belediye yönetimi 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. Maddesi'ni gerekçe göstererek işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeden işçilerin iş akitlerini feshettiğini bildirdi.
İşçiler direnişe geçti
Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube ise işten atma saldırısına karşı 19 Ağustos günü Esenyurt Belediyesi önünde direniş başlattı. Belediye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Sendikal örgütlenmemizden dolayı işten atmalara karşı mücadele edeceğiz!” pankartı açıldı.
Basın metninde: geçmiş dönemlerde belediye yönetimi tarafından sendikal örgütlülüğün nasıl dağıtılmaya çalışıldığına, yapılan baskılara, ve bugün yaşanan duruma vurgu yapıldı.
DEMOKRATİK KİTLE KURUM YÖNETİCİLERİ’NE ÇAĞRIMIZDIR
Bizler Esenyurt Belediyesi’nde sendikal örgütlenme mücadelesi verirken işten atılan 3 işçi arkadaşımızla birlikte 19.08.2009 tarihinden itibaren belediyenin önünde direnişe geçtik.
Esenyurt Belediye başkan ve yönetimi Esenyurt Belediyesi’nde çalışan işçileri sendikal örgütlenmeden dolayı istifa etmeye zorlamış, istifa etmeyince önce kadın işçiler dahil olmak üzere sokaklarda süpürgeye göndermiş, işçiler verilen görevi yerine getirmiştir ancak buna rağmen belediye yönetimi, 3 işçimizi 17.08.2009 günü kıdem tazminatı verilmeden işten atmıştır.
İşten atma gerekçesini ise işçilerin sokaklarda çöp süpürürken kamuoyuna verdikleri bilgi gerekçe gösterilmiş olup bu tutumuyla Esenyurt Belediyesi’nde kendileri dışında hiç kimsenin demokratik hak kullanmasına izin vermediklerini bir kez daha bize göstermişlerdir.
Biz Belediye-İş Sendikası olarak Esenyurt Belediye yönetiminin, bu antidemokratik tutumuna karşı Esenyurt Belediyesi önünde başlattığımız direnişimizde tüm demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin bize katkı sunmalarını bekleriz.
BELEDİYE-İŞ SENDİKASI
İST.2 NO’LU ŞUBE YÖNETİM KURULU

4 Ağustos 2009 Salı

DESA DİRENİŞİ ADIM ADIM ZAFERE



DESA sendikalı olduğu için çıkardığı işçileri kademeli olarak işe alacak. Deri-İş sendikasıyla protokol imzalayan firma, bütün işçilere sendikal haklarının güvencede olduğuna dair yazılı belge dağıtacak. Deri-İş'e göre, şirketin geri adım atmasında uluslararası kampanya etkili oldu.
DESA şirketi, sendikalı oldukları için işten çıkardığı 44 işçiden altısını geri aldı; altı işçi daha işine geri dönecek. Firmanın önceki gün (24 Ağustos) Deri-İş* sendikasıyla imzaladığı protokole göre, işten çıkartılan diğer işçiler de şirketin kesilen siparişlerinin geri dönmeye başlamasıyla birlikte tekrar işe alınacak.
Birçok uluslararası marka için üretim yapan DESA, Nisan 2008'den sonra Sefaköy ve Düzce'deki fabrikalarından, sendikada örgütlendikleri için 44 işçiyi çıkarmıştı. İşçiler Sefaköy'de 11, Düzce'de 15 ay süren fabrika önü direnişlerine başlamıştı. İşçilerin ve sendikanın açtığı davaların 25'e yakını, Yargıtay'da DESA aleyhine sonuçlandı. Ancak şirket, bu davalardan sonra da tazminat ve alacaklarını ödeyip işçileri işe almayarak sendikayı işyeri dışında tutmaya çalışıyordu.
Ancak sendikayla imzaladığı protokole göre, şirket bu tutumundan vazgeçecek ve tüm işçilere sendika haklarının güvence altına alındığına dair yazılı bir belge dağıtacak. Deri-İş de bu sonucun alınmasında çok etkili olduğunu belirttiği, dünya ve Avrupa çapındaki sendikal örgütlerle birlikte yürüttüğü uluslararası kampanyayı sonlandıracak.
Sendika, Uluslararası Tekstil Hazır Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF), Avrupa Tekstil Hazır Giyim ve Deri İşçileri Konfederasyonu (ETUF:TCL) ve sivil girişim Temiz Giysi Kampanyası'yla (CCC) birlikte, DESA'nın sendikal hak ihlallerini uluslararası planda gündeme getiriyordu. Deri-İş, DESA, uluslararası sendika temsilcileri ve işçiler, 8 Eylül'e kadar ortak bir toplantı düzenleyecek.
"Uluslararası kampanya DESA'ya sipariş kaybettirdi"
Deri-İş Örgütlenme Uzmanı Engin Çelik, son dönemdeki toplantılarda, şirket yetkilerinin uluslararası kampanya nedeniyle sipariş ve milyonlarca lira gelir kaybettiklerini söylediğini aktardı.
"Marks & Spencer, Prada gibi büyük markalar DESA'dan mal alıyor. Şirket bunlarla 'davranış kuralları' anlaşması imzalıyor. Çocuk işçi çalıştırmamak, örgütlenme özgürlüğüne özen göstermek gibi kurallar var. Uluslararası kampanyada DESA'nın alıcılarına ulaştık. Örneğin İspanya'dan Elcorte Ingles şirkete 'Sendikayla masaya oturmazsanız ilişkilerimizi askıya alacağız' dedi. Uluslararası kampanya birçok uluslararası bağlantısı, yatırım planı, farklı ülkelerde mağazaları olan DESA'nın prestijini çok etkiledi."
* Deri-İş: Türkiye Kundura Sanayi, Deri ve Deriden Yapılan Giyecek Dâhil Her Türlü Eşya Yapımı, Saraciye Debagat İşçileri, Kürkçülük, Tutkal Sanayi ve Bağırsak İşleme Yerleri İşçileri Sendikası