Arkadaşımız genel olarak DKÖ lerin nitelikleri ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Peki DKÖ ler tanımına DDSB i oturtabilirmiyiz? “İşçilerin ve emekçilerin egemen sınıflara karşı yürütmekte olduğu ekonomik-demokratik temelli mücadelesine önderlik etmeyi amaçlayan ve sınıf sendikacılığı çizgisinde örgütlenmiş DDSB de bir DKÖ niteliği taşır. İşçilerin –emekçilerin ekonomik-demokratik hak ve özgürlükler mücadelesini (değişik meslek gruplarını) birleştirmeyi-genişletme ve somut ihtiyaçların karşılanması hedefiyle kurulmuş bir DKÖ dür. Şüphesiz ülkemizde genel olarak tanımlayabileceğimiz kitle örgütleri gibi bir anlayışın ürünü olması ve somut ihtiyaçlara yanıt olarak örgütlenen DDSB nin DKÖ niteliğini yadsımaz ve zayıflatmaz. Çünkü DDSB “tamamen sınıf bilinçli,siyasal iktidarı hedefleyen ve mevcut sistemi değiştirmek isteyen,bunun için profesyonelce geniş kitlelerin içerisinde faaliyet yürüten kişilerden oluşan bir KP" değildir. DDSB , Gücünü tarihsel olarak işçi ve emekçilerin ekonomik ve demokratik haklı mücadelesinden alan, demokratik merkeziyetçiliğin demokratik yönünün daha fazla işlerlik kazandığı,kendini yasallıkla sınırlamayan meşru ve haklı zeminde açık çalışmayı esas alan ülkenin somut şartlarına göre (mesela darbe veya üst düzeyde faşist baskılara maruz kaldığında) illegal faaliyette sürdürebilecek, geniş işçi ve emkçi sınıfları örgütleyebilecek bir esnekliğe sahip bir Kitle Örgütüdür. İşleyişinin Demokratik olması veya olmak zorunluluğu ile de demokratik kitle örgütü özelliğini taşır.DDSB nin demokratik yönüne baktığımızda bu yönüyle DKÖ özelliğini yeterince taşımadığını görüyoruz. Şüphesiz bu bir DKÖ olarak DDSB nin;demokratik yönü ağırlıklı bir işleyiş mekanizmasına sahip olması zorunluluğunun ne kadar kavranıp, içselleştirildiği ile de doğru orantılıdır. Bu zorunluluğun kavranıp-kavratılıp içselleştirilmesi acil olarak DDSB'nin önünde durmaktadır. Bunu soyut olarak ifade etmekten ziyade,yüzünü kitleye ve pratiğe dönerek çalışmalıdır.
* DDSB nin kitleselleşme ve daha geniş işçi ve emekçileri örgütleme hedefi vardır.bu hedefi gerçekleştirmesinin önceliklerinden birisi de,geniş kitlelerin kendilerini ifade edebilecekleri mekanizmaları yaratmak,ki üyelerinin karar süreçlerinde katılımını sağlamaya demokratik-geniş ve periyodik toplantılar örgütlemeye daha fazla önem vermek zorundadır.bileşenlerinin inisiyatifini açığa çıkarmalı ve verimli çalışmalara yönlendirmelidir.
* DDSB ne bir sendikadır nede bir dernektir. Bileşenlerinin mevcut DKÖ lerde (sendika, işçi dernekleri, kooperatif ve köylü sendikaları vb.) genel olarak faaliyetlerinin, amaçlarının ve ilkelerinin rengini “ sınıf sendikacılığı perspektifi " ile belirleyen bir örgüttür. Yer yer DDSB ile sendikaları aynı kefeye koyan, faaliyet alanı olarak sadece sendikaları koyan anlayışlarla karşılaşmaktayız. Sendikal mücadele ve örgütlenme tabi ki de ilk önce sendikalarda çalışmayı hedef alan bir kavram olmasına rağmen, kavramsal bütünlüğünü çeşitli meslek örgütleri, güvencesiz işçiler, işsizler,ev işçisi kadınlar,ziraat odaları,kooperatifler ve köy sendikalarını da kapsamasıyla sağlamalıdır. Günümüzde örgütümüzün çoğunluğunun sendikalı arkadaşlar tarafından oluşturması bu kavramsal yanlışlığı tetikleyici bir etken olmasına rağmen esasta anlayış olarak bunun bileşenlerce tartışılması ve kavranması gerekmektedir. Ardından bu asgari anlayış birliği üzerinden sendikalar harici alanların örgütlenmesi için somut politikalar ve hedefler oluşturulmalıdır. Hedefi gerçekleştirmek; DDSB nin mümkün olan en geniş bileşenlerinin de yer aldığı ve kolektif iradeyi temsil eden toplantılar,yine üyelerinin katılımıyla seçilen komisyonlar örgütleyerek,örgütü harekete geçirici çalışmaları kolektife mal edici tarzda ele alınmalıdır.
* DDSB'de KP lerde olduğu gibi saf bir ideolojik birlik aranmamalıdır. Halk saflarından DDSB ye katılan herkesin aynı ideolojik şekilleniş içerisinde olmalarını beklemek, DDSB yi darlaştıran,içe döndüren ve DKÖ niteliğinden farklı bir kalıba sokmak isteyen “sol” bakış açısına sahip anlayışların beklentileridir. Sadece bu anlayışın değil ikiz kardeşi “sağ” bakış açısının da oluşturduğu tahribatlar sanırız günümüz de sonuç itibari ile daha net görülüyordur. Tabiî ki bir anlayış etrafında birleşmeyen hiçbir örgüt olamaz. DDSB ninde yakalamsı gereken anlayış birliğini oluşturan şey,programın ifade ettiğinden başka bir anlayış değildir.
* Son olarak DDSB amaca uygun tarzda gerçekleştirildiğinde örgütün “itici motoru” olan eleştiri ve özeleştiri kültürünü sağlamlaştırmalıdır.
Bir DDSB'li