Sayfalar

22 Ağustos 2009 Cumartesi

ESENYURT BELEDİYESİNDE SENDİKA DÜŞMANLIĞI VE DİRENİŞ


AKP'li Esenyurt Belediyesi, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası üyesi 3 işçiyi işten attı. İşçiler de belediye önünde direnişe başladı.
Belediyenin sendika düşmanlığı
2004 yerel seçimlerinde Esenyurt Belediye Başkanlığı'nı kazanan Necmi Kadıoğlu, Kıraç ve Yakuplu’dan gelen Belediye-İş üyeleri üzerindeki baskılarını arttırdı. Yakuplu Belediyesi'nden gelen Belediye-İş üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesi ile kazandıkları ikinci yıl zamlarının 15.06.2009 tarihinden itibaren uygulanması gerekirken bu zam gaspedildi.
Yanısıra sendika üyesi işçiler sendikalarından istifa ettirilmek istendi. Çeşitli baskılarla bunu başaramayan belediye yönetimi işçilere disiplin cezaları verdi. 19 Ağustos günü sendika üyesi 3 işçiyi çağıran belediye yönetimi 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. Maddesi'ni gerekçe göstererek işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeden işçilerin iş akitlerini feshettiğini bildirdi.
İşçiler direnişe geçti
Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube ise işten atma saldırısına karşı 19 Ağustos günü Esenyurt Belediyesi önünde direniş başlattı. Belediye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Sendikal örgütlenmemizden dolayı işten atmalara karşı mücadele edeceğiz!” pankartı açıldı.
Basın metninde: geçmiş dönemlerde belediye yönetimi tarafından sendikal örgütlülüğün nasıl dağıtılmaya çalışıldığına, yapılan baskılara, ve bugün yaşanan duruma vurgu yapıldı.
DEMOKRATİK KİTLE KURUM YÖNETİCİLERİ’NE ÇAĞRIMIZDIR
Bizler Esenyurt Belediyesi’nde sendikal örgütlenme mücadelesi verirken işten atılan 3 işçi arkadaşımızla birlikte 19.08.2009 tarihinden itibaren belediyenin önünde direnişe geçtik.
Esenyurt Belediye başkan ve yönetimi Esenyurt Belediyesi’nde çalışan işçileri sendikal örgütlenmeden dolayı istifa etmeye zorlamış, istifa etmeyince önce kadın işçiler dahil olmak üzere sokaklarda süpürgeye göndermiş, işçiler verilen görevi yerine getirmiştir ancak buna rağmen belediye yönetimi, 3 işçimizi 17.08.2009 günü kıdem tazminatı verilmeden işten atmıştır.
İşten atma gerekçesini ise işçilerin sokaklarda çöp süpürürken kamuoyuna verdikleri bilgi gerekçe gösterilmiş olup bu tutumuyla Esenyurt Belediyesi’nde kendileri dışında hiç kimsenin demokratik hak kullanmasına izin vermediklerini bir kez daha bize göstermişlerdir.
Biz Belediye-İş Sendikası olarak Esenyurt Belediye yönetiminin, bu antidemokratik tutumuna karşı Esenyurt Belediyesi önünde başlattığımız direnişimizde tüm demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin bize katkı sunmalarını bekleriz.
BELEDİYE-İŞ SENDİKASI
İST.2 NO’LU ŞUBE YÖNETİM KURULU