Sayfalar

4 Ağustos 2009 Salı

DESA DİRENİŞİ ADIM ADIM ZAFERE



DESA sendikalı olduğu için çıkardığı işçileri kademeli olarak işe alacak. Deri-İş sendikasıyla protokol imzalayan firma, bütün işçilere sendikal haklarının güvencede olduğuna dair yazılı belge dağıtacak. Deri-İş'e göre, şirketin geri adım atmasında uluslararası kampanya etkili oldu.
DESA şirketi, sendikalı oldukları için işten çıkardığı 44 işçiden altısını geri aldı; altı işçi daha işine geri dönecek. Firmanın önceki gün (24 Ağustos) Deri-İş* sendikasıyla imzaladığı protokole göre, işten çıkartılan diğer işçiler de şirketin kesilen siparişlerinin geri dönmeye başlamasıyla birlikte tekrar işe alınacak.
Birçok uluslararası marka için üretim yapan DESA, Nisan 2008'den sonra Sefaköy ve Düzce'deki fabrikalarından, sendikada örgütlendikleri için 44 işçiyi çıkarmıştı. İşçiler Sefaköy'de 11, Düzce'de 15 ay süren fabrika önü direnişlerine başlamıştı. İşçilerin ve sendikanın açtığı davaların 25'e yakını, Yargıtay'da DESA aleyhine sonuçlandı. Ancak şirket, bu davalardan sonra da tazminat ve alacaklarını ödeyip işçileri işe almayarak sendikayı işyeri dışında tutmaya çalışıyordu.
Ancak sendikayla imzaladığı protokole göre, şirket bu tutumundan vazgeçecek ve tüm işçilere sendika haklarının güvence altına alındığına dair yazılı bir belge dağıtacak. Deri-İş de bu sonucun alınmasında çok etkili olduğunu belirttiği, dünya ve Avrupa çapındaki sendikal örgütlerle birlikte yürüttüğü uluslararası kampanyayı sonlandıracak.
Sendika, Uluslararası Tekstil Hazır Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF), Avrupa Tekstil Hazır Giyim ve Deri İşçileri Konfederasyonu (ETUF:TCL) ve sivil girişim Temiz Giysi Kampanyası'yla (CCC) birlikte, DESA'nın sendikal hak ihlallerini uluslararası planda gündeme getiriyordu. Deri-İş, DESA, uluslararası sendika temsilcileri ve işçiler, 8 Eylül'e kadar ortak bir toplantı düzenleyecek.
"Uluslararası kampanya DESA'ya sipariş kaybettirdi"
Deri-İş Örgütlenme Uzmanı Engin Çelik, son dönemdeki toplantılarda, şirket yetkilerinin uluslararası kampanya nedeniyle sipariş ve milyonlarca lira gelir kaybettiklerini söylediğini aktardı.
"Marks & Spencer, Prada gibi büyük markalar DESA'dan mal alıyor. Şirket bunlarla 'davranış kuralları' anlaşması imzalıyor. Çocuk işçi çalıştırmamak, örgütlenme özgürlüğüne özen göstermek gibi kurallar var. Uluslararası kampanyada DESA'nın alıcılarına ulaştık. Örneğin İspanya'dan Elcorte Ingles şirkete 'Sendikayla masaya oturmazsanız ilişkilerimizi askıya alacağız' dedi. Uluslararası kampanya birçok uluslararası bağlantısı, yatırım planı, farklı ülkelerde mağazaları olan DESA'nın prestijini çok etkiledi."
* Deri-İş: Türkiye Kundura Sanayi, Deri ve Deriden Yapılan Giyecek Dâhil Her Türlü Eşya Yapımı, Saraciye Debagat İşçileri, Kürkçülük, Tutkal Sanayi ve Bağırsak İşleme Yerleri İşçileri Sendikası