Sayfalar

1 Mayıs 2010 Cumartesi

TAKSİM ZAFERİ KUTLANDI...


32 yıllık hasretlik sona erdi, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Taksim'de kutlandı. Yüz binlerce kişi "İşte Taksim işte 1 Mayıs" sloganıyla Taksim alanına aktı. Tarihi 1 Mayıs'tan hafızalarda kalan emekçilerin Taksim zaferini büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlaması oldu.

Taksim Meydanı artık 1 Mayıs alanı. Yüz binlerce emekçi, 1 Mayıs'ı Taksim'de tam bir bayram havasında kutladı. Her bir emekçi, "İşte Taksim işte 1 Mayıs" sloganıyla alana girdi. Taksim heyecanı, emekçilerin yüzlerine yansıdı, akıllara kazınan; insanların yüzlerindeki mutluluk, gözlerindeki ışıltıydı. 2010 1 Mayıs'ı, 3 yılın ardından kazanılan Taksim zaferinin kutlanışı olarak tarihe geçti. 250 bin kişi, Taksim Meydanı'nı "1 Mayıs Meydanı" olarak ilan etti.
Taksim zaferini yaratanlar Şişli'de toplandı
Tarihi 1 Mayıs, Taksim Meydanı'nda büyük bir coşkuyla kutlandı. 3 koldan yürüyüşle Taksim Meydanı'na giren işçiler, 1 Mayıs bayramlarını kutladı. Mitingin kalbi Şişli kolunda attı. 3 yıldır Taksim mücadelesi veren sendikalar, ilerici, devrimci siyasi parti ve kurumlar, Şişli kolundaydı.
Şişli kolu, katılımcıların farklılıkları ile dikkat çekti. Sendikacılardan devrimcilere, çevrecilerden, LGBTT bireylere, feministlerden futbol taraftarlarına kadar tüm ezilenler renkli bir kortej oluşturdu. Aynı zamanda, Şişli kolunda bağımsız olarak 1 Mayıs'a gelenler de yoğunluktaydı. Hiçbir korteje dahil olmayan emekçiler, çocuklarıyla birlikte gelerek 1 Mayıs İşçi Bayramlarını kutladılar. Şişli'den Taksim'e halk geçişi yaşandı. Bütün sendika ve kurumların görselliği göz doldurdu.
İşsizlik, kriz, yoksulluk, 4/C, güvencesiz çalışma gibi emekçilerin gündeminde yer alan konular pankartlar, dövizler ve sloganlarla yansıtılırken, yürüyüşe damgasını vuran "Taksim zaferi"nin sık sık dile getirilmesi ve "Devrim ve sosyalizm" sloganları oldu. Ayrıca, '77 1 Mayıs katliamının aydınlatılması talebi öne çıktı. Yürüyüşte, barış ve kardeşlik sloganları da sık sık atıldı, pek çok kurum Kürtçe ve Ermenice sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıdı.
DİSK, KESK, TMMOB, Barış ve Demokrasi Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halk Cephesi, Halkevleri, EHP, SDP, SP, DHF, Partizan,DDSB,YDG, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 78'liler Vakfı'nın da aralarında bulunduğu kurumlar, sabah saatlerinden itibaren Şişli'de bir araya gelerek, kortejler oluşturdu. DİSK ve KESK, yürüyüş kortejinin en önünde yer aldı.
'77'de Taksim'deydik, bugün de
1977 1 Mayısı'nda Taksim'de olanlar bugün de oraydı, DİSK ile birlikte yürüdüler. "1 Mayıs 1977'de Taksim'deydik. Bugün de" yazılı pankart arkasında, 77 1 Mayıs katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları ve katliam tanıklarının yanı sıra, aralarında Rutkay Aziz, Sadık Gürbüz, Tarık Akan, Halil Ergün, Fatma Girik, Hale Soygazi ve Mert Fırat'ın da bulunduğu sanatçılar yürüdü.
Usta yazar Vedat Türkali de oradaydı. 91 yaşındaki Türkali, tekerlekli sandalye ile 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı.
Büyük "DİSK" pankartının ardında, DİSK'e bağlı Lastik-İş, Nakliyat-İş, Birleşik Metal-İş, Dev Sağlık-İş, Dev Maden-Sen ve Sine-Sen'in de aralarında olduğu sendikalar pankartlarıyla kortejler oluşturdu.
DİSK kitlesinin neredeyse yarısını Birleşik Metal-İş Sendikası oluşturdu. Dev Sağlık-İş Sendikası'nın katılımı da oldukça kitleseldi. Direnişteki Balnak Lojistik işçileri de sendikaları Nakliyat-İş ile yürüyüşteki yerini aldı. Limter-İş Sendikası üyesi tersane işçileri iş cinayetlerinin son bulması talebini 1 Mayıs kutlamalarına taşıdı. Tersane işçileri ayrıca, gözaltında işkenceyle öldürülen Süleyman Yeter'in fotoğrafı ile "Süleyman Yeter ölümsüzdür" yazılı pankart taşıdı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise beklenenden az katılım sağladı. Eğitim-Sen, SES ve BES'in de aralarında KESK'e bağlı sendikalar, pek çok ilden gelerek 1 Mayıs'a katıldı.
DİSK ve KESK'in ardından TMMOB yer aldı. Uzunca bir süre direniş yürüten Marmaray işçileri ise Tekstil Sen ile birlikte yürüdü.
Kürt halkı yıllar sonra kitlesel katıldı
Kürt halkı, İstanbul 1 Mayıs kutlamalarına yıllar sonra ilk kez kitlesel bir şekilde katıldı. Barış ve Demokrasi Partisi pankartı ardında 10 bini aşkın kişi yürüdü. BDP'liler, alana "Biji yek gulan" sloganıyla girdi.
Türk-İş kortejinde genel grev sloganı
1 Mayıs mitinginin diğer kitlesel kolunu Şişhane kolu oluşturdu. Bu kolda, Türk-İş, EMEP, ÖDP, İşçi Partisi, HKP ve CHP yer aldı. CHP, tüm uyarılara rağmen korteji beklemeyerek yürüyüşe geçti ve alana girdi. Direnişteki Samatya, itfaiye ve İSKİ işçileri ortak pankart ile yürüyüşteki yerini alırken, Ankara'da 78 günlük direnişleriyle tarihe geçen TEKEL işçilerinin bir kısmı Tek Gıda-İş Sendikası ile birlikte yürümedi, Şişli kolunda yer aldı. Türk-İş'e bağlı sendikalardan Belediye-İş'in geçen yıllara göre katılımının az olduğu görüldü. Siyasi partilerin katılımı ise hemen hemen aynıydı. Mitinge katılacağını açıklayan Kamu-Sen ise 1 Mayıs kutlamalarında yoktu.
Türk-İş kortejinde öne çıkan slogan "Genel grev genel direniş" oldu. Öte yandan, tüm alanda 1 Mayıs marşı çalarken Türk-İş'in ses aracından "10. yıl marşı" çalındı. Bu arada, Türk-İş üyeleri, Taksim'e girer girmez alandan ayrıldı.
Gümüşsuyu'nda TKP ve Hak-İş vardı
32 yıl aradan sonra Taksim'e yürüyen kollardan diğerinde ise Hak-İş, Memur-Sen ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) vardı. Yürüyüş kolunun en kitlesel kortejini TKP oluştururken, Memur-Sen temsili düzeyde katıldı. İnönü Stadının önünde buluşan eylemciler davul zurna eşliğinde halaylar, sloganlar ve alkışlarla 1 Mayıs alanına yürüdüler.
Geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs'ı Kadıköy'de kutlayan Hak-İş'lilere yürüyüş boyunca Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bandosu ve işçi takımı Karabükspor'un oyuncuları da eşlik etti. Karabükspor oyuncuları, "Biz işçi takımıyız. Tabi ki 1 Mayıs'a katılacağız" dedi. Öz Gıda İş, Öz İplik İş, Hizmet İş gibi sendikalarla birlikte Kıbrıs'dan gelen Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası da Hak-İş kortejinde yürüdü. Yürüyüş boyunca "Yaşasın 1 Mayıs", "Herkese iş herkese aş" gibi sloganlar atıldı.
TKP kortejinde AKP karşıtlığı öne çıktı. TKP üyeleri, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun protesto edilmesi nedeniyle mitingin kesildiğini ileri sürerek Taksim 1 Mayıs alanından ayrılarak Dolmabahçe'de ayrı bir miting düzenlediler.
Şu günlerde "ekonomisi iflas mı ediyor" tartışmalarına konu olan Yunanistan'dan Yunanistan Komünist Partisi üyeleri de Gümüşsuyu kolundaydı. Kortejde genellikle "TEKEL işçisi yalnız değildir", "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atıldı. Bazı TEKEL işçilerinin de bulunduğu yürüyüşte hayatını Ankara'daki TEKEL direnişinde kaybeden TEKEL işçisine atfen "Hamdullah Uysal burada, 1 Mayıs'ta" pankartı açıldı.
İşte Taksim işte 1 Mayıs
Tüm kortejler, Taksim Meydanı'na büyük bir coşkuyla girdi. Her bir emekçi, alana girerken "İşte Taksim işte 1 Mayıs" sloganını attı. 250 bin kişi, Taksim Meydanı'nı doldurdu, 3 yılın ardından büyük bir mücadele sonucu gelen Taksim zaferini kutladı. Rengarenk bayrak ve pankartlarla alanda görsel bir şölen olurken, emekçiler davul zurna eşliğinde, tulumlar eşliğine halay çekti, horon tepti. Emekçiler, bayram havasında yaşanan kutlamada "oradaydım" dercesine hatıra fotoğrafları çektirdi.
Kürsüden yayınlanan 1 Mayıs marşı, yüzbinler tarafından hepbir ağızdan söylendi. Taksim'de öne çıkan slogan "Yaşasın 1 Mayıs" oldu. Emekçiler aynı zamanda, insanca bir yaşam istedi, krize, işsizliğe, yoksulluğa, 4/C'ye, güvencesiz çalışmaya karşı tepkisini dile getirdi.
'77 1 Mayıs katliamında yaşamını yitirenler konfederasyon genel başkanları tarafından Kazancı Yokuşuna karanfiller bırakılarak anıldı. Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan platformda Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı ve Türkiye İşçi Sınıfına Selam marşını seslendirdi. 1 Mayıs Marşı, Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Laca seslendirildi. Kutlamalara katılanlar da koroya eşlik etti.
Mustafa Kumlu konuşturulmadı
Mitingde Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu konuşturulmadı. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Kumlu, Taksim alanındaki yüzbinler tarafından ıslık ve yuhalamalarla protesto edildi. Kumlu, 3-4 dakika boyunca konuşmaya çalışırken, bir TEKEL işçisi "Burası işçilerin kürsüsü" diyerek elindeki mikrofonu aldı. Bu arada bir grup TEKEL işçisi kürsüyü işgal etti, "Satılık sendika istemiyoruz" yazılı pankart açtı. Türk-İş Başkanı Kumlu, görevliler tarafından apar topar AKM'ye kaçırıldı. İşçiler de ardından AKM'ye doğru yöneldi, AKM'nin camları kırıldı. Arbedede yere düşen Sağlık Sen Genel Başkanı'nın kolu kırıldı.
Gerginlik, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin konuşmalarıyla yatıştı. Mitinge pankartlarıyla katılan, aralarında Ver.di ve IG Metal'in de olduğu uluslararası heyet adına da bir konuşma yapıldı.
Konuşmaların ardından miting programının sonlandırıldığı duyuruldu. Emekçiler, bir süre daha halaylar çekerek kutlamayı sürdürdükten sonra dağıldı.
1 Mayıs alanından notlar
-Kutlamalarda 22 bin 361 polis görevlendirildi. Binaların çatılarında da polisler konumlandırıldı. Taksim Meydanı'nda sabah erken saatlerinde onlarca polis dedektörlerle alanda bomba ve mayın taraması yaptı. Meydandaki çöp kutuları bile kaldırıldı.
-Taksim Meydanı'na çıkan yollar, saat 02.00'de araç trafiğine kapatıldı.
-Taksim Meydanı'na ilk gelen İzmirli TEKEL işçileri oldu. Yaklaşık 50 kişi, Cumhuriyet Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra, Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'ne gitti. TEKEL işçileri, "Hamdullah Uysal ölümsüzdür" yazılı pankart ile "Direnişimizin 138'inci günü" yazılı dövizler taşıyor.
-İstiklal Caddesi ve Beyoğlu'nda neredeyse tüm iş yerleri kapalıydı.
-1 Mayıs'ı yerli ve yabancı basın ordusu takip etti. 20'ye yakın canlı yayın aracı meydana konumlandırıldı, haber kanalları canlı yayın stüdyoları kurdu. Alana yakın yerlerde onlarca panzer, itfaiye aracı, ambulans ve diğer hizmet araçları yerleştirildi.
-Taksim Meydanı'nı gören binalara çıkmak ücretlendirildi; 2 saati bin lira (1 milyar).
-Mitingin sonunda bir tinercinin ülkücü işareti yapması gerginliğe yol açtı.
-Kutlamalar sürerken, Şişli Feriköy Spor Kulübü arkasında ellerinde sopalar bulunan bir grup olduğu yönünde polise ihbarda bulunuldu. İhbarı değerlendiren polis, bölgeye giderek 5'i çocuk 17 kişiyi gözaltına aldı. 5 çocuk bir süre sonra serbest bırakıldı.
(ETHA)