Sayfalar

23 Nisan 2010 Cuma

ÇEMEN İŞÇİLERİNE KURULMAK İSTENEN KOMPLOYU İŞÇİLER BERTARAF ETTİ!


Antep’te çemen işçileri 74 gün süren grevle kazanım elde etmişti ve toplu sözleşme için ön protokol (sendika toplu sözleşme şeklinde bildirmişti) imzalanmıştı. Buna rağmen çemen tekstil patronu toplu sözleşme imzalamamıştı; ancak işçilerin patrona yaptığı baskıdan dolayı Temmuz 2009 – Temmuz 2010 tarihleri arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.
4 ay sonra toplu sözleşme yenileneceğinden Çemen Tekstil Patronu bunu fırsat bilerek öz iplik işi yetkili sendika yapabilmek için sendikasız işçileri öz iplik işe üye yaparak sendikanın yetkisini düşürmeye çalıştı. Patronun hileleri bununla da bitmiyor; 6 Nisan da işçilere 250 lira ikramiye ödemesi gereken ikramiyeyi patron işçilere ödemedi.

Bu yapılan usulsüzlükle ilgili; DİSK Tekstil Sendikası Şube Başkanı İbrahim Karaca konuyu görüşmek üzere Öz İplik-İş Sendikası’na gitti. Yapılan görüşmede Öz iplik-iş sendikası önce bu iddiayı yalanladı. Ardından belgeleri ortaya çıktıktan sonra öz iplik-iş genel başkan yardımcısı Mehmet Kaplan üye kayıt formlarını bazı kişilerin kendilerinden habersiz alarak ya da çalarak kendilerinin bilgisi olmadan üye kaydı yaptığını iddia etti. Olayı haber alıp Öz İplik-İş binası önüne gelen DİSK Tekstil üyesi Çemen işçileri adına iki temsilci Mehmet Kaplan’la görüştü. Görüşmeden sonra işçiler adına açıklama yapan Mehmet Çelik adlı işçi, Öz İplik-İş yöneticilerinin yaptığı açıklamanın inandırıcı olmadığını belirterek, “Bize üye kayıt formlarımız çalınmış olabilir diyorlar. Siz eğer dürüst sendikacıysanız, eğer bu kayıtlardan gerçekten haberiniz yoksa, şu anda 8. Noter’de bulunan üye kayıt formlarınızı alır, basının önünde yırtarsınız. Sonra da bu formları çalıp sizden habersiz üye yapanlar ve onlara yardım edenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz” şeklinde açıklama yaptı. Açıklamanın devamında; sendikaların, işçileri bölmeye çalışan değil işçilerin birliğini sağlamaya çalışan ve haklarını savunan kurumlar olması gerektiğini belirten Çelik, “Daha dört gün önce sözleşme imzalanmış bir işyerinde üye kaydedip, işçileri bölmeye çalışıp sonra da haberimiz yok diye inkar ediyorlar. Bunların sendikacılık anlayışı budur” dedi.

İşçilerin patron üzerinde yarattığı baskı işçilerin lehine sonuçlandı. İşçiler şimdi çemen tekstilde toplu sözleşmeli ve sendikalı olarak çalışıyorlar ve Antep’te işçi sınıfına mücadelenin önemini gösterdi.