Sayfalar

26 Haziran 2009 Cuma

DEVRİMCİ DEMOKRATİK SENDİKAL BİRLİK PROGRAMI

DEVRİMCİ DEMOKRATİK SENDİKAL BİRLİK PROGRAMI
İLKELERİ, AMAÇ VE ÖNCELİKLERİ
1. DDSB; toplumun sınıflardan oluştuğu bilinciyle hareket eder. Toplumda varolan sınıfsal, ulusal, cinsel, dini vb. sorunların sınıflı toplumun bir ürünü olduğunu görerek egemen sınıflara karşı işçi sınıfı ve ezilen halkların safında mücadele verir. Demokratik kitle örgütü niteliğiyle, ülkemizde emperyalizme bağımlı faşist sistemin değiştirilmesi için yürütülen devrimci mücadelenin saflarında yer alır.
2. DDSB; mücadelesini işçi ve emekçilerin ücret artışları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesiyle sınırlamaz. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini sadece üretimin yapıldığı koşullarla değil yaşama koşullarıyla birlikte ele alır. İşçiyi ailesiyle birlikte bir bütün olarak düşünür ve bu bütünün ihtiyaçlarına uygun olarak mücadelesini şekillendirir. İşçi ve emekçilerin bilim ve teknolojinin olanaklı kıldığı en geniş sınırlar içerisinde insanca yaşam koşullarına sahip olmasını hedefler.
Ekonomik haklar uğruna savaşımı politik içerikten soyutlamayan, mücadeleyi emek sömürüsünün sonuçları ile sınırlamayan, ufkunu sömürü sisteminin kaldırılması yolunda çizen sınıf sendikacılığını ilke edinir.
3. DDSB; egemen sınıfların sömürü ve saldırılarına karşı işçi ve emekçileri bilinçlendirmeye, örgütlemeye ve mücadelede aktif kılmaya çalışır. İşçi ve emekçilerin kendiliğinden gelişen kitle eylemleri için seferber olarak, bu hareketlerin sınıfsal politik yönelim kazanması için faaliyet yürütür.
4. DDSB; sendikal mücadele önünde önemli bir engel konumundaki uzlaşmacı, işbirlikçi, bürokratik sendikacılıkla ve bu alana kan taşıyan reformist ve revizyonist çizgilerle mücadele etmeyi öncelikli görevlerinden birisi olarak kabul eder.
5. DDSB; işçi ve emekçilerin ekonomik-demokratik temelde örgütlenme haklarını savunmaya öncelik verir. Kamu emekçileri ve emekliler dâhil tüm ücretlilerin grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkının kazanımı ve hayata geçirilmesi için çok yönlü bir mücadele yürütür. İşçiler ve diğer ücretli emekçi sınıflar dışında kalan; başta köylüler, küçük esnaflar ve halk gençliği olmak üzere halk yığınlarının sendika, kooperatif, dernek gibi ekonomik, demokratik, akademik haklarını savunduğu örgütlenmeler oluşturmaları ve bu yolla egemen sınıfların sömürü ve baskılarına karşı birleşerek mücadele etmelerini savunur. Bu örgütlenmelerle dayanışma içinde olmayı benimser.
6. DDSB; egemen sınıfların işçi sınıfına ve sendikalara yönelik özelleştirme, işten çıkarma, taşeronlaştırma, esnek üretim ve çalıştırma, kalite çemberi, sendikadan istifa ettirme, sendikaların üye sayısını azaltma, yetki düşürme, grev yasakları ve anti-demokratik TiS prosedürleri gibi saldırılarına, bu yöndeki yasal düzenleme ve uygulamalara karşı mücadele verir.
7. DDSB; işçi ve emekçilerin ekonomik, demokratik ve sosyal hak kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi; sosyal güvenceli, sağlıklı ve güvenlikli bir ortamda çalışma hakkının sağlanması, çalışma süresinin haftalık 35 saate düşürülmesini hedefleyen mücadeleyi acil talepleri arasında sayar. Çocuk işçiliğine ve 16 yaşından küçüklerin çalıştırılmasına karşı mücadele verir.
8. DDSB; işsizliğin ucuz işgücü potansiyeli olarak kapitalist-emperyalist sistem tarafından üretildiğini, emek sömürüsünün yoğunlaştırılmasında ve işçi sınıfına yönelik örgütsel saldırılarda temel bir araç olarak kullanıldığını görerek işsizleri örgütlemeyi işçi sınıfı içerisindeki faaliyetin temel parçalarından biri olarak değerlendirir. İşsizliğin dünyada ve özellikle ülkemizde yoğun ve kalıcı bir sorun olduğu gerçeğinden hareketle bu alandaki örgütlenme çabalarına özel bir önem verir. İş güvencesi ve çalışma hakkının kararlı savunucusudur. Sömürü düzeninin ürettiği sorunların en önde gelenlerinden işsizliğe karşı mücadelede; tam istihdam koşullarının yaratılması, işsizlik sigortasının yaşam standartlarına uygun hale getirilmesi, bütün çalışanları kapsaması ve diğer yandan insanca yaşanır bir asgari ücretin sağlanması için mücadele eder.
9. DDSB; tarımsal işletmelerde yoğun bir sömürüye tabi tutulan tarım işçilerinin ve mevsimlik işçilerin hak ve taleplerinin aktif savunucusudur. Bu işçilerin örgütlenmesini ve sınıf bilinciyle eğitilerek ülke çapındaki sınıfsal hareketin bünyesinde mücadelesini hedefler.
10.DDSB; dünya çapında ve ülkemizde emperyalizmin ideolojik, kültürel, politik ve askeri saldırılarına karşı geliştirilen anti-emperyalist mücadelenin kararlı bir bileşenidir. Tüm dünyada emperyalizmin işgal ve katliamlarına karşı yürütülen direnişlerin yanındadır.
11. DDSB; ezilen uluslar ve ulusal azınlıklara yönelik baskılara, asimilasyon uygulamalarına, imha ve inkâr politikalarına karşı çıkar. Ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı ve uluslar arasında tam hak eşitliği ilkelerini savunur. Ülkemizde egemen sınıfların Kürt ulusunun ve ulusal azınlıkların demokratik taleplerine yönelik ırkçı-şoven politikalarına, her türlü baskı ve zulmüne karşı aktif bir tutum benimser.
12. DDSB; din konusunda her türlü istismara karşıdır. Emperyalizm ve faşizmin dinsel-mezhepsel ayrılıkları ön plana çıkararak işçi ve emekçileri bölmeye ve birbirine düşürmeye çalıştığını ortaya koyar. Bu konuda bireysel inanç ve ibadet özgürlüğünü savunur ve her türlü ayrımcılığa karşı işçi ve emekçilerin birliği için mücadele verir.
13. DDSB; cinsiyet ayrımcılığına, cinsel sömürü ve şiddete, kadın bedenine yönelik metalaştırma saldırılarına ve erkek egemen anlayışa karşı mücadele verir. Kadınların toplumda ve çalışma yaşamında demokrasi ve eşitlik temelli mücadelelerini destekler. Kadının ezilen cins olmasının sınıflı toplumun bir ürünü olduğu bilinciyle hareket eder ve kadın sorununun çözümünü egemen sınıflara karşı yürütülen devrimci mücadele ile birlikte ele alır.
14. DDSB; emperyalist-kapitalist sistemin sömürü, talan ve kar hırsıyla çevreye, doğaya ve kültür varlıklarına verdiği tahribata karşı mücadeleyi benimser ve bu alanda demokratik oluşumların gelişimine katkıda bulunur.
15. DDSB; eğitimin demokratik, bilimsel, eşit, anadilde ve parasız olmasını savunur ve bu yönlü mücadele yürütür. Sağlık ve diğer sosyal hizmetlerin bütün halka ulaşabilmesini ve parasız olmasını savunur, bunun mücadelesini verir.
16. DDSB; temel hak ve özgürlükler alanında yürütülmekte olan mücadelenin ön saflarında yer alır. Egemen sınıfların başta sınıf bilinçli işçiler olmak üzere sisteme muhalif bütün kesimlere yönelik baskı ve saldırılarına, infaz, tecrit ve işkence uygulamalarına karşı mücadele etmeyi öncelikli görevleri arasında kabul eder.
17. DDSB; egemen sınıfların emekçi kitlelere yönelik kültürel yozlaştırma saldırılarına karşı mücadele eder. Egemen sınıfların burjuva-feodal kültürüne karşı demokratik halk kültürünü ve sosyalist değerlerle örülmüş kültürel birikimi savunur.
18.DDSB; 1 Mayıs'ı işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü; 8 Mart'ı emekçi kadınların uluslararası mücadele ve dayanışma günü olarak kabul eder. Bu günlerin emekçiler için tatil olmasını savunur.
19. DDSB; işçi ve emekçilerin enternasyonal birlik ve dayanışmasına, emperyalizme ve gerici iktidarlara karşı mücadelede ilkesel önemde yer verir. Kendi ilke ve yaklaşımlarına uygun uluslararası örgütlenmeler ve platformlar aracılığıyla bu yönde faaliyetler geliştirir.

NİTELİĞİ, ÖRGÜTLENMESİ VE ÇALIŞMA TARZI
1. DDSB; işçi ve emekçilerin egemen sınıflara karşı yürütmekte olduğu ekonomik-demokratik temelli mücadelesine önderlik etmeyi amaçlayan, sınıf sendikacılığı çizgisinde örgütlenmiş, demokratik bir kitle örgütüdür. Örgütsel bağımsızlığını her koşulda koruma anlayışına sahiptir.
2. DDSB; işçi sınıfının ekonomik-demokratik mücadele zemininde esas örgütlenme ve mücadele araçlarının sendikal örgütlülükler üzerinden yürütülmesini ve örgütsüz işçi ve emekçilerin sendikalarda örgütlenmesini benimser. Sınıfın üretim ilişkileri içerisindeki koşullarından kaynaklı diğer örgütlenme ve mücadele biçimlerine kapalı bir anlayış içerisinde değildir. İşçi sınıfı ve emekçiler içerisinde mücadeleyi büyütecek farklı örgütlenme biçimlerini araştırmayı ve uygulamayı benimser.
3. DDSB; faaliyet yürüttüğü sendika ve işyerlerinde, sınıf sendikacılığı anlayışının gelişip güçlenmesini ilke edinir. Önceliği ayrı bir sendika oluşturmaya değil, varolan sendikada doğru çizgiyi hâkim kılmaya verir. Sendikal örgütlenmeyi sınıf çizgisi temelinde nitel olarak geliştirmeye ve bunların nicel gelişimini sağlamaya çalışır.
Mücadelenin ihtiyaçları temelinde yeni sendikal örgütlülükler yaratma perspektifine sahiptir.
4. DDSB; taşeron şirketlerde, küçük işletme ve atölyelerde yoğun bir sömürüye tabi tutulan örgütsüz, sigortasız, iş güvencesi ve sosyal güvenceden yoksun işçi ve emekçiler içerisinde çalışmayı öncelikli görevleri arasında sayar. Bu işçi ve emekçilerin sendikalarda ve çeşitli örgütlülüklerde bir araya getirilmesi için politikaları geliştirmeyi benimser. Aynı amaçla işçi ve emekçilerin yaşam alanlarındaki örgütlenme çalışmalarına özel önem verir. İşçi havzalarını ve sanayi sektörlerini mücadelesinin temel örgütlenme alanları içerisinde ele alır.
5. DDSB; egemen sınıflara karşı mücadelesini işçi sınıfının tarihsel haklılığına dayalı fiili-meşru zemin üzerinden yürütür, kendini yasallıkla sınırlamaz. Somut koşullara göre mücadele yöntem ve biçimlerini belirler. Devrimci kitle hareketlerinin gelişimi ve işçi sınıfının eğitimi için grev, direniş ve işgallerle mücadeleye önem verir.
6. DDSB; tüm örgütlenme ve çalışmalarında demokratik merkeziyetçilik ilkesini rehber edinir. Özgünlükleri göz önünde tutarak demokratik merkeziyetçilik ilkesini esnek bir biçimde uygular. Alanlara yönelik çalışmalarda dayatmalarda bulunmaz. Üyelerinin karar alma süreçlerine katılımını sağlayarak, demokratik toplantılarla çoğunluk iradesini belirler. Alınan kararlar tüm üyeler için bağlayıcıdır ve uygulanması gerekir.
DDSB, örgüt içi demokrasiyi temel bir örgütlenme ilkesi olarak benimser. Örgüt içi demokrasiyi gerçekleştirmek, zenginleştirmek ve tüm çalışanların söz ve karar sahibi olabilmesi için doğrudan demokrasi mekanizmalarını güçlendirmeyi gözeterek örgütlenir. Yönetim anlayışında açıklık ilkesini benimser, bürokratikleşme ve tasfiyecilik eğilimlerine karşı mücadele eder. Bulunduğu tüm alan ve örgütlenmelerde bu anlayış doğrultusunda hareket eder ve demokratik yöntemleri hakim kılmaya çalışır.
7. DDSB; bulunduğu alanlarda DDSB komiteleri şeklinde örgütlenir. DDSB komiteleri programa bağlı olarak, bulundukları alanda örgütlenme çalışmalarını yürütürler. Merkezi kararları uygulamak, alana ilişkin kararlar almak, denetim ve koordinasyonu sağlamak komitelerin görev ve yetkileri arasındadır. Komiteler, alandaki üyelerin çoğunluk kararıyla seçilir ve yine aynı biçimde görevden alınabilirler.
DDSB programı etrafında mücadele yürütmek isteyen her işçi ve emekçi DDSB üyesi olabilir ve komitelerde yer alabilir. Programın ortaya koyduğu ilke ve anlayışlara uygun hareket etmeyen kişilerin ilişkisi, alandaki üye çoğunluğunun inisiyatifiyle kesilir ve bu durumda üyelik sona erer.
8. DDSB; işçi sınıfı ve emekçiler içerisinde sınıfsal kardeşliği ve enternasyonalizm ruhunu geliştirmeyi sınıfı eğitme ve örgütleme faaliyetinin temel politikalarından biri olarak ele alır. Egemen sınıfların işçi sınıfının birliğini parçalamada ve emek sömürüsünü yoğunlaştırmada ulusal farklılıkları ve feodal temeldeki sosyal ve kültürel ilişkileri kullandığı ve kışkırttığı bilinciyle üretim ve örgütlenme alanında ayrımcılığa, bölgecilik ve memleketçilik gibi yaklaşımlara karşı mücadele verir.
9. DDSB; bulunduğu tüm alanlarda teorik eğitim ve pratik mücadelenin kaynaştırılmasına dayalı düzenli ve sistemli eğitim anlayışına sahiptir. DDSB üyeleri bulundukları alanlarda geniş katılımlı eylem, basın açıklaması ve toplantılar örgütlemek, bildiri ve yayın dağıtmak, eğitim çalışması yapmak, çeşitli konularda paneller ve etkinlikler düzenlemekle yükümlüdür.
10. DDSB; kadınların DDSB'de ve tüm toplumsal örgütlenmelerin karar alma süreçlerinde etkin konuma gelmesini ve bu amaçla kadınlara öncelik tanınmasını savunur. İşçi ve emekçi kadın kitleleri örgütlü mücadeleye katmak amacıyla politikalar geliştirmeyi ve bu amaçla komisyonlar kurmayı benimser.
11. DDSB; köylü örgütlenmeleriyle ilişkilere özel önem verir. Bu örgütlenmelerle örgütsel zeminde eğitim, yardımlaşma ve dayanışma amacıyla komisyonlar kurmayı benimser.
12. DDSB; dünya ve ülke sorunlarına, sınıfsal sorunlara ve sendikal çalışmalara ilişkin bilimsel inceleme ve araştırmalar yapmayı, yaptırmayı, bu amaçla komisyonlar kurmayı benimser.
13. DDSB; demokratik ve devrimci zeminde ilkeli eylem ve güç birliklerinden yanadır. Bu tarz birliklerde 'eylemde birlik, ajitasyon ve propagandada serbestlik' ilkesini savunur. Tüm işçi ve emekçi örgütlerinin birlik ve dayanışma içinde olmasının gereğine inanır.
14. DDSB; mali politikasında kendi gücüne dayanma ilkesini benimser. Mali sorunlarını örgütlü bünyesiyle ve kitlelere dayanma anlayışı ile çözer.