Sayfalar

16 Aralık 2009 Çarşamba

Saldırılar Artıyor; İşçiler, Emekçiler Safları Sıklaştırmaya!





DTP'nin kapatılması ile yoğunlaşan saldırılar son 5 günlük periyotta şiddetini gün ve gün arttırmaya devam ediyor. AKP iktidarlı devlet Ankarada Tekel işçilerine, Saraçhanede itfaiye işçilerine,Haydarpaşa Garında demiryolu emekçilerine azgınca saldırıyor. Yine Ataşehir Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi İşçileri hakları için meydanlarda sabırlarının taştığını ifade ediyorlar.

TEKEL İŞÇİLERİ ANKARADA HAKKINI ARAMAYA, POLİS ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR!

TEKEL’e bağlı fabrikaların kapatılması ve işten atma saldırısına karşı 15 Aralık sabahı Ankara'da AKP Genel Merkezi önünde toplanan ve geceyi burada geçiren Tek Gıda-İş Sendikası üyesi TEKEL işçilerine 16 Aralık günü öğlen saatlerinde Ankara polisi biber gazıyla saldırdı.
Polis saldırısı nedeniyle kalp krizi geçiren bir Tekel işçisi kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Ankara Valiliği'nin “yasal olmadığı” gerekçesiyle izin vermediği eylemde, işçiler dün AKP Genel Merkezi önüne gitmek istemiş fakat önleri, genel merkezin yakınındaki Yaşam Sokak’ta polis barikatı ile kesilmişti. İşçiler burada gün boyu beklerken Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki tekel işçilerinin temsilcileriyle Devlet Bakanı Hayati Yazıcı arasında bir görüşme gerçekleştirilmişti. Görüşmelerden sonuç alınamayınca işçiler geceyi Ankara'da geçireceklerini ifade etmişlerdi.
Gece 01:00 civarında soğuk hava ve yağış nedeniyle Atatürk Kapalı Spor Salonu’na geçen işçiler sendika yöneticileriyle birlikte geceyi burada geçirdiler.
İki grup olarak eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerinin bir bölümü sabah itibariyle Abdi İpekçi Parkı'na geçerek eylemlerine burada devam edeceklerini belirtirken, bir bölümü de AKP Genel Merkezi önüne doğru tekrar yürüyüşe geçti.
AKP Genel Merkez binası yakınındaki Armada Alışveriş Merkezi önünde polis ablukasına alınan işçiler "Ölmek var dönmek yok!", "Emekçiye değil AKP'ye barikat!", "İş ekmek yoksa barış da yok!" sloganları ile polis barikatını protesto etti.
Abdi İpekçi Parkı'ndaki işçiler AKP Genel Merkez binası önüne yürümekte kararlı davranınca polis biber gazıyla işçilere müdahale etti. Müdahale sırasında iki işçi kalp krizi geçirdi. Yaralanan işçiler, hastaneye kaldırıldılar. TEKEL işçisi kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Saldırı ilk değil
TEKEL işçileri 2008 yılının Şubat ayında Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek Özelleştirme İdaresi önünde toplanmışlar gün boyu süren bekleyişlerinin ardından polis terörüyle karşılaşmışlardı. Geçtiğimiz haftalarda çeşitli illerde kitlesel ve militan eylemlere imza atan TEKEL işçileri birçok yerde polisin gaz bombalı, coplu saldırısına maruz kalmışlardı.
Maden işçilerinden TEKEL işçilerine destek!
Diğer yandan, Türk-İş'e bağlı Genel Maden-İş Sendikası, Tek Gıda-İş'in eylemine destek vermek için Türkiye genelinde iş yavaşlatacağını duyurdu.

DEMİRYOLU EMEKÇİSİNE POLİS SALDIRISI...!

KESK ve Kamu-Sen’in “toplu sözleşme ve grev hakkı” talebiyle 25 Kasım’da gerçekleştirdiği bir günlük uyarı grevinin ardından demiryolu emekçilerini soruşturma ve görevden uzaklaştırma terörüyle yıldırmak isteyen TCDD yönetimine memurlar yine grevle yanıt verdi. Gece saatlerinde greve başlayan kamu emekçilerine polis saldırdı.
TCDD tarafından görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılan 10’u KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi, 6’sı Türk Ulaşım-Sen üyesi olmak üzere toplam 16 demiryolu emekçisinin işe iadeleri talebiyle çeşitli illerde 15 Aralık 2009 Salı akşamı tren seferleri durdu.
Grev, İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan saat 22.00’de kalkması gereken Anadolu Ekspresi’nin durdurulmasıyla başladı. Gara yığınak yapan polis, 00.45 sıralarında polis grevcilerden garın boşaltılmasını istedi. Bu dayatmanın yerine getirilmemesi üzerine grevcilere saldıran polis, BTS üyesi Ahmet Tuna, Türk Tarım Orman Sen İstanbul Şube Başkanı İ. Okay Yıldırım ve dayanışma için garda bulunan 2 üniversite öğrencisi gözaltına aldı. Saat 01.30 civarında da BTS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Grevci memurların gar önündeki bekleyişi devam etti.Yaşanan saldırının ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren düzenlenen basın açıklamasıyla olayı kınadı. Polisin grev kırıcılığı yaptığını söyleyen Evren, 16 BTS’li işe iade edilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

25 Kasım grevinin ardından gelen soruşturma ve cezalara karşı anlamlı bir yanıt olan grev tüm baskı ve engellemelere rağmen devam etti. BTS, çeşitli illerde başlayan grev uygulamasının İstanbul,Adana,AnkarA,Diyarbakır,Kurtalan,İzmir,Konya,Adapazarı ve bir çok ara istasyonlu ilde aktif bir şekilde yapıldığını duyurdu.

SARAÇHANEDE iTFAİYECİLERE POLİS SALDIRISI...!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan 5 bin 400 itfaiyecinin 898 tanesinin sözleşmesi yeni yılda bitiyor. Sözleşmelerinin bitimiyle işlerini kaybetme riski bulunan Belediye-İş Sendikası üyesi itfaiyeciler bugün bir eylem yaparak, kadrolu olmak, İstanbul itfaiyesinin taşeronlaştırılarak özelleştirilme girişimlerinin son bulmasını istedi. Fakat itfaiyecilere polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Bağlı Bimtaş A.Ş.’deki sözleşmeli bitecek olan itfaiyeciler bugün saat 11.00 sıralarında Fatih İtfaiye Grup Başkanlığı'nın önündeki Fatih Anıt Park'ta toplanmaya başladı. Yaklaşık 500 itfaiyeci ve Belediye-İş Sendikası yetkililerinin başlattığı eyleme Onarımı süren Fatih İtfaiye Grup Başkanlığı'ndaki itfaiyeciler de destek verdi. Buradan Büyükşehir Belediye’sine yürümek isteyen itfaiyecilere polis engel oldu. Polisin engellemesi karşısında yürüyüş konusundaki kararlılıklarını sürdüren itfaiyecilere bu kez biber gazı ve tazyikli suyla saldırıldı. Saldırı sırasında yaşanan arbede esnasında aralarında Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak’ın da olduğu bazı itfaiyeciler hafif şekilde yaralandı.
İşçilerin kararlılığı sonunda polisi geri adım attırdı ve işçiler Büyükşehir Belediyesi önüne gelerek basın açıklamasını yaptı.

SANCAKTEPE BELEDİYE İŞÇİSİNİN SABRI TAŞIYOR!

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, Sancaktepe Belediyesi'nin toplu sözleşme şartlarını yerine getirmemesini protesto etti. İşçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini ifade etti.
Sancaktepe Belediyesi önünde bir araya gelen yaklaşık 200 işçi, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” yazılı pankart açtı.
Yetkili sendika yok sayılıyor
Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Nevzat Karataş, belediyede yetkili sendika olmalarına rağmen yok sayılmak istendiklerini belirtti. 29 Mart yerel seçimlerinde Sarıgazi, Samandıra ve Yenidoğan belediyelerinin Sancaktepe belediyesine katıldığını katırlatan Karataş, 29 Mart yerel seçimlerinden bu yana sosyal haklarını alamadığını vurguladı.
Karataş, Belediye Başkanı İsmail Erdem'e yakınlığıyla bilinen Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası üyelerinin sosyal haklarının ise eksiksiz ödendiğine dikkat çekti. Şube Başkanı, “Bunun adı çalışanlar arasında ayrımcılık yapmak değil midir? Kazanılmış hakların gasbı değil midir? Bunun adı yasaları hiçe saymak değil midir?” diye sordu. Karataş, toplu sözleşme şartlarının bir an önce yerine getirilmesini istedi. Haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti.
CHP de AKP de sermayenin hizmetinde
Genel-İş Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanı İsmail Özhamarat ise sermayenin işçi sınıfına yönelik saldırılarının artarak devam ettiğini belirtti. Özhamarat, “CHP'si de AKP'si de sermayenin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapıyorlar. Kimse işçi hakkından, demokrasiden bahsetmesin. İzmir'de Kent AŞ işçilerini işten atan CHP'li belediye değil mi? AKP, yetkili sendikayı yok saymıyor mu? Bunların birbirinden ne farkı var. Hepsi emekçi düşmanı” diye konuştu. Özhamarat, sermayenin saldırılarına karşı işçi sınıfına birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.
Sancaktepe halkının da destek verdiği eylemde, emekçiler sık sık, “Direne direne kazanacağız” “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarını attı.

kizilbayrak.net-atilim ve sendika.org'dan alınmıştır.