Sayfalar

11 Aralık 2009 Cuma

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNE HAYIR!





Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarınn özelleştirilmesi karşısında Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) basın açıklaması yaptı.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yanlıştır denilen açıklamada şunlar kaydedildi.

Türkiye tarımında piyasayı üretici ve tüketici lehine düzenlemek amacıyla destekleme alımı yapan, üreticilere girdi sağlayan tarımsal KİT’ler 80’lerden bu yana özelleştirildi ve özelleştirilmelerine devam ediliyor. Özelleştirme adı altında bunların pek çoğu da kapatıldı. Tarımsal KİT’lerin özelleştirilmesinden sonra çalıştırılması da kapatılması da çiftçilerin yararına olmadı.

Son olarak özelleştirilen KİT’ler arasına altı adet şeker fabrikası katıldı. Kalanların da özelleştirilmelerine devam edilecek veya kapatılacak!

Özelleştirilen bu şeker fabrikalarının çalıştırılmaması halinde Türkiye tarımı şekerpancarı gibi önemli bir münavebe bitkisinden yoksun kalacak. Şeker pancarı öyle bir münavebe bitkisidir ki, kendisinden sonra ekilen buğdayın verimliliğini %20 oranında artırır. Ekilemeyen şekerpancarı alanı oranında buğday verimliliğimiz %20 oranında gerilemiş olacak. Temel besin maddemiz olan buğdayda dışa bağımlılığımız daha da artacak. Şekerpancarı ekiminin durması veya azalması halinde besicilerimiz, nakliye sektörümüz (özellikle kamyoncular) ve kendi tarlasında çalışarak kırlarda tutunmaya çalışan köylüler, kentte iş bulamayan mevsimlik işçi olarak çalışanlar büyük darbe yiyecek. İşsizlik ortamında iş ve aş kapıları kapanacak.

Özelleştirilen bu fabrikalarımız potansiyeli büyük, kazanç getiren ve getirdiği kazançla diğer fabrikalarımızın üretime devamını sağlayan fabrikalarımızdı. Böylelikle diğer şeker fabrikalarımızın sosyal dengeyi sağlama görevi görmeleri sağlanıyordu. Bugün en karlı olanların özelleştirilmesi, belki de yarın kalan fabrikaların kapatılmasının yolunu açacak.

Onun için Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi basit bir el değiştirme değildir. Türkiye tarımına şirketlerin egemen kılınması çiftçilerin tasfiyesidir, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini derhal durdurmalıdır!