Sayfalar

18 Aralık 2009 Cuma

Tekel İşçileri: “Ölmek Var Dönmek Yok!”



18 Aralık 2009/Cuma
15 Aralık 2009 günü Ankara’ya gelen binlerce Tekel işçisi AKP önünde başlayan eylemlerini Abdi İpekçi Parkı’nda sürdürdüler. Olumsuz hava koşullarına rağmen mücadele ve hak savaşının verdiği dirençle tüm olumsuzluklarla mücadele eden Tekel işçileri kararlı duruşlarının 3. gününde devletin kolluk kuvvetleri tarafından zor kullanılarak dağıtıldılar.
17 Aralık sabah saatlerinde Ankara DDSB ve Partizan'ın ziyaret ettiği işçiler ile sıcak ve samimi sohbetler edildi. İşçiler bizleri yanlarında görmekten mutlu olduklarını ve her zaman yanlarında olmamızı istediklerini dile getirdiler. “1 Mayıs” bültenimizi ve İşçi Köylü gazetesini verdiğimiz işçiler yayınlara büyük ilgi gösterirken bu mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini de dile getirdiler. Gün boyu sloganlarıyla mücadele direncini canlı tutmaya çalışan işçiler, en büyük desteği kadın çalışanlar ve ailelerinin verdiğini söylediler. Aileleri ile görüşmelerinde sıkıntı yaşayan bazı işçiler önümüzdeki günlerde bu haklı direnişlerinde tüm ailelerinin de yanlarına geleceğini ve çocuklarını okula göndermeyeceklerini dile getirdiler. Ziyaretimiz sırasında yol kapama eylemi gerçekleştirmek isteyen Tekel işçileri polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Saat 11:00 sularında 17 işçinin gözaltına alınmasının ardından basının da dışarıda tutulmasına tepki gösteren işçiler polise karsı sloganlarla tepki gösterdi.
Öğlen saatlerinde yaşanan gelişmelerde ise kolluk kuvvetlerinin alanı boşaltın tehdidine karsı Tekel işçileri ; "Ölmek Var Dönmek Yok", "Direne Direne Kazanacağız", “Zafer Direnen Emekçinin Olacak", “Birlik Mücadele Zafer" sloganlarıyla alandan çıkmayacaklarını ifade ettiler. Polis panzerleri önüne kadın işçilerin ve açlık grevine başlayan 24 Tekel işçisinin barikat kurması işçilerin kararlılığını göstermesi açısından önemli bir adımdı. Milletvekillerinin bulunduğu anda polis şefinin yaptığı anonsun ardından panzerlerden sıkılan su ve biber gazlı müdahale ile işçiler dağıtıldı.
Akşam saat 18:30’da Ankara’da bulunan devrimci kurumlar ve demokratik kitle örgütleri Sakarya Caddesi’nde toplanarak işçilere destek vermek amacıyla Türk-İş Genel Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçtiler. Genel Merkez önünde yapılan basın açıklaması sırasında "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", “Birlik Mücadele Zafer", “Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atıldı. Açıklamada dayanışmanın güçlendiği ve sonuç ne olursa olsun haklar alınıncaya kadar mücadeleye devam şiarının hakim olduğu belirtildi. DDSB ve Partizan'ın işçilere destek mesajının da okunduğu basın açıklamasında, işçiler mesajlar okuduktan sonra da sloganlara büyük bir canlılıkla eşlik ettiler. Alkışlarla verdikleri destek sonrası işçiler sendika genel merkezinde kaldılar. Bazı işçiler ise barınma sorununu kendi imkanlarıyla çözmeye çalıştılar.
Bugün ise 18 Aralık Cuma günü işçiler sabah erken saatlerde sendika genel merkezi önünde eylemlerine devam ettiler. Sık sık atılan sloganlarla seslerini duyurmaya çalışan işçiler halaylar çekerek soğuk havanın etkilerinden biraz da olsun kurtulmaya çalıştılar.

Ankara DDSB